Prostreno 3
Tříbarevný řez
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek moučkového cukru
1 hrnek mléka
1 hrnek oleje
3 celá vejce
1 prášek do pečiva
3 tvarohy
celé máslo
100 g moučkového cukru
1 l vody
2 pudinky
2 Vitacity
Postup:
Smícháme mouku, moučkový cukr, mléko, olej, vejce a prášek do pečiva. Dáme na plech vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou. Pečeme na 170 stupňů dvacet minut. Smícháme tvaroh, máslo a 100 g moučkového cukru. Po vychladnutí upečeného korpusu jej potřeme tvarohovou směsí a poklademe čerstvým nebo konzervovaným ovocem. Vše zalijeme želatinou, kterou vyrobíme z litru vody, dvou Vitacitů a dvou pudinků. Tuto směs přivedeme k varu a poté za stálého míchání necháme vychladnout ve studené vodě. Poté zalijeme pokladené ovoce, dáme do ledničky a necháme vše zatuhnout
Krkovička se skamarádila s panenkou a šla na vandr do Japonska
Ingredience:
-
dýně hokkaidó
500 g krkovičky
500 g panenky
koření dle chuti
olej
Postup:
Krkovičku, kterou jsme na tři hodiny dali do marinády z oleje a koření, upečeme v troubě. Na pánvi uděláme těsně před příchodem hostů panenku. Jako přílohu podáváme pečenou japonskou dýni hokkaidó a domácí chléb.
Domácí chléb
Ingredience:
8 lžic hladké mouky
1 vajíčko
5 lžic bílého jogurtu
sůl, pepř
Postup:
Vše zamícháme a pečeme na pečicím papíře.
Příloha
Originál řecké tzatziky
Ingredience:
řecký bílý jogurt
1 okurka
pepř, sůl
česnek
2 lžíce olivového oleje extra virgin
Postup:
Okurku nastrouháme a vymačkáme vodu. Přidáme pepř, česnek, sůl, olivový olej a řecký bílý jogurt.
Selské brambory s kuřecími plátky se šunkou a hermelínem
Ingredience:
1,5 kg brambor
1,5 kg kuřecích prsních řízků
4 sýry s bílou plísní (Hermelín)
200 ml smetany
200 g šunky
200 g anglické slaniny
2 menší cibule
Postup:
Den předem uvaříme brambory, oloupeme je a nakrájíme na větší kostky. Orestujeme cibulku, aby byla sklovitá, a přidáme anglickou slaninu nakrájenou na malé kostičky. Vše chvilku restujeme, pak přidáme brambory. Prohřejeme a je hotovo. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na skoro hotové kuřecí plátky položíme při restování šunku a půlky hermelínu a necháme zapéct. Nakonec podlijeme trochou smetany, aby se nám utvořila štáva. Podáváme se selskými bramborami .
Čokoládové řezy
Ingredience:
6 bílků
5 polévkových lžic cukru
1 polévková lžíce oleje
2 polévkové lžíce hladké mouky
2 polévkové lžíce nastrouhaných piškotů
½ prášku do pečiva
150 g ořechů
½ sklenice čokoládooříškového krému (Nutella)
sušenky BeBe
Krém:
6 žloutků
250 g cukru krystal
1 vanilkový pudink
3 polévkové lžíce polohrubé mouky
250 g másla
2 dl šlehačky
ořechy
Postup:
Z přísad uděláme těsto, posypeme oříšky a dáme upéct. Ještě teplé potřeme Nutellou. Z mouky, cukru, žloutků a vanilkového pudinku uvaříme krém. Zašleháme do něj máslo a rozdělíme ho na poloviny. Do jedné zašleháme rozehřátou čokoládu, druhou necháme vanilkovou. Na těsto s Nutellou natřeme vanilkový krém, poklademe sušenkami BeBe pokropenými mlékem a navrstvíme čokoládový krém. Korunujeme šlehačkou a dáme vychladit do lednice.
Čokoládová pěna
Ingredience:
100 ml smetany ke šlehání (30 % tuku)
200 ml smetany (40 % tuku) k našlehání
150 g hořké čokolády s obsahem kakaa min. 70 %
2 lžíce cukru
2 žloutky
4 lžíce kysané smetany
hrst nepražených pistácií
maliny
Postup:
V rendlíku uvedeme do varu 100 ml smetany s cukrem. Stáhneme z ohně a přidáme žloutky. Dobře zamícháme, vsypeme nalámanou čokoládu a důkladně promícháme. Necháme vychladnout a ztuhnout.
Ušleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do studeného čokoládového krému. Pěnu dáme do skleniček a necháme dobře vychladit.
Těsně před podáváním dáme na každou porci lžičku kysané smetany, posypeme nasekanými pistáciemi a ozdobíme čerstvými malinami.
Plněné vepřové panenky a bramborové pusinky
Ingredience:
Panenky
1 kg vepřové panenky
200 g sýru Gervais bez příchuti
100 g anglické slaniny
sůl
pepř
vývar
smetana
hladká mouka
Bramborové pusinky
1,5 kg brambor
2 dl mléka
50 g másla
2 vejce
200 g sýru typu Eidam
sůl
muškátový oříšek
Postup:
Panenku zbavíme šlach, očistíme a nakrájíme na asi 15cm válečky. Doprostřed masa vyřežeme nožem kapsu. Otvor naplníme sýrem Gervais smíchaným s nakrájenou slaninou. Podle chuti můžeme přidat bylinky. Osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi orestujeme ze všech stran, dokud panenky nechytnou barvu. Pak
je vložíme do pekáčku s trochou oleje a vody a pečeme při teplotě 200 °C asi 10 až 15 minut. Po upečení by maso mělo být uvnitř růžové. šťávu z výpeku vlejeme do kastrůlku, přidáme hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Pak zalejeme vývarem a smetanou a dle chuti dopepříme. Šťávou přelejeme panenky.Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a vložíme do osolené vody. Po uvaření smícháme s ohřátým mlékem, vajíčky, máslem, nastrouhaným sýrem, špetkou muškátového oříšku a ještě trochu dosolíme. Vytvoříme kaši, kterou po vychladnutí naplníme cukrářský sáček se zdobicí špičkou. Pekáč vyložíme pečicím papírem, na který vytlačujeme bramborové pusinky. Před pečením pusinky pomažeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 8 až 10 minut při 180 °C.