Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prostreno 4

15. 9. 2012

Kuřecí medailonky na nivové omáčce, opékaný brambor, obloha

Ingredience:

    1 kg kuřecích prsíček

    2 dl bílého suchého vína

    1 dl vody

    300 g sýru s modrou plísní (Niva)

    olej

    2,5 dl smetany

    lžíce kečupu

    sójová omáčka (pár kapek)

    1 kg oloupaných brambor

    zelenina na oblohu

Postup:

Kuřecí prsíčka nakrájíme na menší kousky (asi 6 x 6 cm) a jemně je proklepeme. Na pánev dáme trochu oleje a krátce maso orestujeme. Přidáme 2 dl bílého suchého vína a 1dl vody a velmi málo osolíme (opatrně, neboť sýr je dost slaný). Necháme podusit asi tak 10 minut, poté přidáme sýr typu Niva, který necháme úplně rozpustit. Dále přidáme lžíci kečupu, pár kapek sójové omáčky a nakonec vlijeme smetanu. Avšak jen tolik, aby omáčka nebyla ani příliš hustá, ani řídká.Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a opečeme.Vše klademe na talíř. Nakonec naaranžujeme zeleninovou oblohu.

Maso na čínský způsob s ústřicovou omáčkou

Ingredience:

    500 g masa (kuřecí prsa a krůtí stehenní plátek v poměru 1 : 1)

    1 velká cibule

    hrst burských oříšků

    4 stroužky česneku

    škrobová moučka (Solamyl)

    3 dl hovězího vývaru

    sójová omáčka, případně ústřicová

    worcester

    chilli omáčka

    1 červená paprika

    ½ lžičky čerstvého zázvoru

    olej

Postup:

Den předem naložíme maso nakrájené na nudličky do škrobu a necháme v lednici. Na pánvi wok rozehřejeme olej a necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na půlkolečka. Perforovanou lžící vyjmeme a necháme na talířku. Dále opečeme na plátky pokrájený česnek a rovněž vyjmeme. Pozor, nesmí se připálit, jinak je hořký! Nakonec jemně opečeme buráky a taktéž vyjmeme. Přidáme olej a začneme smažit maso. Na konci restování přidáme papriku nakrájenou na menší plátky a osolíme. Během smažení si připravíme směs na zahuštění z bujonu, 3 lžiček škrobové moučky, zázvoru, malé lžičky sójové omáčky, worcesteru a chilli omáčky. Krátce povaříme. Nakonec do masa vmícháme suroviny, které jsme si předem orestovali, a případně ochutíme sladkou sójovou či ústřicovou omáčkou. Podáváme s rýží.

Banánové muffiny


Ingredience:

  • 100 g másla

  • 200 g cukru krystal

  • 1 vanilkový cukr

  • 2 vejce

  • 2 velké banány (rozmačkané)

  • 250 ml podmáslí

  • 300 g polohrubé mouky

  • ½  sáčku prášku do pečiva

  • 1 mléčná čokoláda nakrájená na malé kousky

 

Postup:

Máslo utřeme s oběma cukry a postupně přidáme ostatní suroviny. Na závěr mouku smíchanou s práškem do pečiva a čokoládovými kousky. Formu na muffiny buď vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nebo vyložíme košíčky. Pečeme v předehřáté troubě 15 až 17 minut na 200 stupňů. Hotové zdobíme šlehačkou a kousky banánu nebo čokolády.


 


 

Čokoládové řezy


Ingredience:

  • 1 čokoláda

  • 1 šlehačka

  • 1 hrnek cukru

  • 2 hrnky polohrubé mouky

  • 2 vejce

  • 0,5 dl oleje

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 dl mléka  

Poleva:

  • 100 g másla

  • 100 g cukru

  • 2 lžičky kakaa

Postup:

Veškeré ingredience smícháme v těsto a nalijeme na plech. Pečeme asi 30 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Poté nalijeme polevu vymíchanou ve vodní lázni. Přizdobíme šlehačkou a ovocem.

Pečený brambor s vepřovými plátky na medu s chilli

Ingredience:

  • brambory

  • sůl

  • pepř

  • 5 vepřových plátků krkovice

  • 4lžíce medu

  • 4lžíce sladké chilli omáčky na kuře

  • 1lžíce vody

  • olej

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky, do pekáče si dáme trochu oleje, přidáme brambory, sůl, pepř. Dáme do trouby na 180 stupňů na hodinu a půl. Občas brambory promícháme. Maso si naklepeme osolíme a lehce opepříme. Dáme na pekáč med s chilli omáčkou a vodou smícháme a polijeme tím masíčko a zbytek dáme do pekáčku. Dáme péct k brambůrkám. Maso podléváme a otáčíme. Až je maso měkké, podáváme.

Jahůdková zmrzlina

 

Ingredience:

  • jahody mražené

  • jedna smetana ke šlehání

  • 5 lžic cukru krystal

  • 2 dcl mléka

Postup:

Jahody s mlékem rozmixujeme, přidáme cukr a smetanu a ještě jednou projedeme mixérem. Nandáme na misky a můžeme podávat.


 

Hlívová polévka

Ingredience:

  • 400 g hlívy ústřičné

  • 1 větší cibule

  • sladká i pálivá paprika

  • sušený libeček

  • 200 g kořenové zeleniny

  • 100 g másla

  • hladká mouka na zahuštění

  • sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a dozlatova opečeme. Vhodíme pokrájenou hlívu, opět osmahneme, zaprášíme paprikou a zalijeme vodou. Vaříme asi dvacet minut. Rozmícháme tři lžíce hladké mouky ve vodě a polévku zahustíme. Povaříme ještě pět minut. Přidáme utřený česnek a libeček. Podáváme s pečivem.

Řezy z pudinku s tvarohovým krémem

Ingredience:

Těsto

  • 4 sáčky kakaového pudinku

  • 1 prášek do pečiva

  • 200 g cukru

  • 60 g hořké čokolády

  • 4 vejce

  • 1 lžíce oblíbeného koňaku

  • 2 lžíce oleje

Krém

  • 250 g másla

  • 150 g moučkového cukru

  • 500 g měkkého tvarohu

  • ovocné pyré na ozdobu, popř. čokoláda

Postup:

Ingredience na těsto důkladně promícháme a nalijeme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě asi na 200 stupňů přibližně 15 až 20 minut. Po upečení necháme vychladnout. Utřeme změklé máslo s cukrem, přidáme tvaroh a vše vyšleháme v jemný krém. Touto směsí potřeme vychladlý korpus. Nakonec polijeme ovocným pyré.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář