Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prostreno 5

15. 9. 2012

Nadívaná kuřecí stehna

Ingredience:

  • kuřecí stehna

  • houska

  • vajíčka

  • mandle

  • petrželka

  • mléko

  • koření

Příloha

  • brambory

  • rozmarýn

  • česnek

  • koření

Postup:

Uděláme si nádivku z housky, vajíčka, trochy mléka, petrželky. Stehna očistíme, pod kůži dáme nádivku, okořeníme a dáme péct asi na hodinu při teplotě 180 stupňů. Brambory se dají také péct (asi 45 minut při teplotě 180 stupňů).

Lesnická směs

 

Ingredience:

  • 500 g vepřové pečeně

  • 500 g uzeného masa

  • olej

  • 1 cibule

  • 1 červená a 1 žlutá paprika

  • zelená část pórku

  • sůl, pepř

  • sójová omáčka a worcester

  • balkánský nebo jiný sýr na posypání

  • 3–4 ks žampionů (čerstvé nebo nakládané)

  • 4–6 stroužků česneku

  • kečup nebo rajčatový protlak (případně)

Postup:

Cibuli očistíme a drobně nakrájíme. Osmahneme dozlatova, přidáme na nudličky nakrájenou vepřovou pečeni a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme uzené maso nakrájené na nudličky, dále žlutou a červenou papriku, pórek, žampiony a rozdrcený česnek. Vše společně dusíme a podléváme vodou. Osolíme, opepříme, přidáme sójovou omáčku a worcester. Promícháme a podáváme. Před konzumací posypeme sýrem.

Selské bramboráčky

 

Ingredience:

  • 1 kg brambor

  • 250 g hladké mouky

  • 2 ks vajec

  • 6 stroužků česneku

  • sůl

  • majoránka

  • pepř

  • olej na smažení

  • 300 g slaniny

Postup:

Brambory očistíme a jemně nastrouháme i s očištěným česnekem. Přidáme mouku, vejce, majoránku a pepř a vše promícháme. Na pánvi osmahneme slaninu, necháme ji trochu vychladnout a vložíme do těsta. Opět vše promícháme a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Ihned podáváme.

Smažená šunková rolka

Ingredience:

  • 100 g šunky

  • 100 g sýru Eidam

  • pórek

  • trojobal

  • olej

Postup:Na plátek šunky položíme plátek sýra a kousek pórku. Zabalíme do ruličky a zajistíme párátkem. Rolku obalíme v trojobalu a osmažíme.

 

Ovocná pěna s mandlovými lupínky

Ingredience:

  • 400 g ovoce

  • 3 bílky

  • 100 g cukru krupice

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • 50 g mandlových lupínků

Postup:

Vybrané ovoce omyjeme, osušíme a rozmixujeme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do sněhu zašleháme cukr. Šlehačku vyšleháme a smícháme ji se sněhem a rozmixovaným ovocem. Vše jemně zapracujeme. Dáme do sklenek, ozdobíme a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.

Talíř dvou chodů

 

Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsou

  • 500 g vepřové panenky

  • 10 plátků šunky

  • 10 plátků sýru Eidam

  • 1 plechovka žampionů

  • 100 g anglické slaniny

  • 1 cibule

  • 200 g sýru Niva

  • 1 vejce

  • mléko

  • strouhanka 

  • hladká mouka (na trojobal)

  • provensálské koření

  • sůl, pepř

Postup:

Vepřovou panenku nakrájíme na plátky, naklepeme a ochutíme solí, pepřem a trochou provensálského koření. Poklademe sýrem a šunkou. Maso zatočíme do válečku, obalíme v trojobalu a usmažíme. Z kuřecích prsou uděláme kapsu, kterou naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánev dáme pokrájenou anglickou slaninu, cibulku a žampiony. Orestujeme a přidáme na kostičky nakrájenou Nivu. Směsí naplníme kapsu. Opečeme na pánvi a dáme do trouby zapéct. Do výpeku přidáme trochu másla, zaprášíme hladkou moukou a podlijeme trochou vývaru. Vznikne sosík na přelití kuřecího masa. Na talíř dáme do kříže dva druhy masa a opékané brambory s rýží. Můžeme podávat s různými druhy omáček.

Pohár lásky


Ingredience:

  • 1 sýr Lučina

  • 1 vanilkový pudink

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 šlehačka

  • 1 nanukový dort

  • plody lesa (lesní směs, maliny)

  • kakao Granko (na posypání)

Postup:

Uvaříme pudink oslazený vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Pak přidáme Lučinu a vyšleháme. Následně ohřejeme ovoce, vložíme je do poháru, přidáme nanukový dort, vanilkový krém a završíme šlehačkou. Ozdobíme a posypeme Grankem.

Bramborová s domácím chlebem

 

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 1 větší mrkev

  • 1 petržel

  • kousek celeru

  • hladká mouka na zaprášení

  • 500 ml vody se zeleninovým bujonem

  • 4 větší brambory

  • pažitka na ozdobu

  • sušené houby (množství dle chuti)

  • 3 stroužky česneku

Postup:

Nejprve namočíme houby do teplé vody a necháme je asi 30 minut nabývat na objemu. Osmahneme drobně nakrájenou cibulku a další pokrájenou kořenovou zeleninu. Po změknutí zaprášíme moukou, přidáme vodu s bujonem a necháme asi 15 minut povařit. Zvlášť v hrnci uvaříme brambory, slijeme a přidáme do polévky. Stejně postupujeme s houbami, které vlijeme do polévky i s vodou, v níž se louhovaly. Nakonec přidáme dle chuti česnek a ozdobíme pažitkou. Podáváme s domácím chlebem.

Marinovaná vepřová panenka

Ingredience:

  • 500 g vepřové panenky

  • olej

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • různé druhy koření dle chuti

Postup:

Panenku naložíme do olejové směsi, přidáme pokrájenou cibuli, česnek na plátky a koření dle chuti. Po vyjmutí panenku zprudka opečeme na pánvi, aby se zatáhla, a poté vložíme na pár minut do trouby.

Zakázaný dort s rumem a vaječným koňakem


Ingredience:

  • 4 vejce

  • 250 g cukru krupice

  • 250 g hladké mouky

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 tekutá šlehačka

  • 250 ml vody

  • 4 lžičky instantní kávy

  • 4 lžíce rumu

  • vaječný koňak dle chuti

  • 2 smetany ke šlehání

  • 2 ztužovače šlehačky

  • čokoláda

Postup:

Vejce ušleháme s cukrem, přidáme mouku, prášek do pečiva a šlehačku. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct asi na 30 minut. Ještě vlažné těsto propícháme špejlí a polijeme silnou kávou s rumem. Necháme vychladnout. Mezitím si ušleháme šlehačku, kterou potřeme už vychladlý dort. Poté vše jemně polijeme koňakem a ozdobíme nastrouhanou čokoládou.

Těstovinové loďky

 

Ingredience:

  • 400 g těstovin

  • 250 g mraženého hrášku

  • 5 větších paprik

  • 1 cibule,

  • 100 g nízkotučné majonézy

  • 1 bílý jogurt

  • pepř

  • sladká paprika

Postup:

Těstoviny uvaříme, mražený hrášek posolíme v trošce vody a necháme v cedníku okapat. Papriky omyjeme, osušíme, odstraníme jadérka a vnitřní bílou přepážku. Nakrájíme na kostičky a smícháme s těstovinami a hráškem. Na omáčku pokrájíme oloupanou cibuli na kostičky a vmícháme ji do nízkotučné majonézy s bílým jogurtem. Zlehka osolíme, opepříme a ochutíme sladkou paprikou. Omáčku zamícháme do salátu, který ještě na talíři můžeme ozdobit bylinkami. Salát podáváme ve vydlabaných paprikách, ze špejlí a papíru uděláme plachty.

Hříšný tanec

 

Ingredience:

  • 1/2 hrnku oleje

  • 4 vejce

  • 4 kakaové pudinkové prášky

  • 1/2 hrnku cukru

  • 2 lžíce hrubé mouky

  • 1 prášek do pečiva

  • tuk

  • mouka na vysypání formy

  • zavařenina

  • šlehaná smetana na ozdobení

  • čokoláda na strouhání

Postup:

Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Postupně přilijeme olej, zahustíme moukou, přidáme pudinkové prášky a prášek do pečiva. Dobře promícháme a pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě. Upečený vychladlý dort rozkrojíme, na řezu potřeme silnější vrstvou zavařeniny a na povrchu ozdobíme ušlehanou smetanou. Dozdobíme čokoládou.

Šnečci a la pizza

 

Ingredience:

  • listové těsto

  • 300 g slaniny

  • 300 g sýra dle chuti (Niva ap.)

  • rajský protlak

  • pórek

  • vejce na potření

  • koření dle chuti

Postup:

Listové těsto rozválíme, navršíme na ně veškeré ingredience a poté smotáme jako roládu. Nakrájíme na malé roládičky, okořeníme dle chuti a potřeme rozmíchaným vejcem. Poté dáme zapéct na plech do trouby.

Pětiminutový klepací dort


Ingredience: 

  • 1 korpus

  • 2 malé mandarinkové kompoty

  • 1 trvanlivá šlehačka v krabičce

  • 1 pudink za studena

  • 1 ztužovač šlehačky

Postup: 
Do větší misky s víkem vlijeme kompoty i s vodou, přidáme šlehačku, pudink a ztužovač šlehačky. Mísu pořádně uzavřeme a klepeme s ní do ztuhnutí asi půl minuty až minutu. Připravíme si korpus a nandáme na něj obsah misky. Upravíme, nakrájíme a jíme.


 

Vepřové po Brněnsku


 

Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, potřeme z obou stran hořčicí a ve strouhance všechny rozklepeme. Pak obalíme v rozšlehaném vajíčku a pokládáme na pánev, zprudka opečeme. Opečené maso vyjmeme a do výpeku dáme nadrobno nakrájenou cibulku, žampiony nakrájené na plátky a krátce osmahneme.

 

Ingredience:

1,5 kg vepřové kotlety (nebo plece), 20 dkg žampionů, sůl, pepř, trocha hořčice, 3 vejce na obalování, strouhanka, 1 větší cibule, nové koření

Postup:

Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, potřeme z obou stran hořčicí a ve strouhance všechny rozklepeme. Pak obalíme v rozšlehaném vajíčku a pokládáme na pánev, zprudka opečeme. Opečené maso vyjmeme a do výpeku dáme nadrobno nakrájenou cibulku, žampiony nakrájené na plátky a krátce osmahneme. Následně vložíme maso zpátky, zalijeme vodou a dusíme 20 minut.

Jako přílohu dáme vařené brambory s domácí tatarskou omáčkou a ledovým salátem.

Domácí tatarská omáčka

Ingredience:

 ½ cibule, 1–2 kyselé okurky, 1 vejce, špetka soli, 1 polévková lžíce hořčice, olej

Postup:

Do mixeru si vložíme cibuli, kyselé okurky, krátce rozmixujeme. Přidáme vejce, špetku soli, hořčici, zapneme mixer a pomaloučku přiléváme olej do zhoustnutí. (Jestliže je tatarská omáčka hustá, rozředíme ji vodou z okurek.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář