Prostreno 5
Nadívaná kuřecí stehna
Ingredience:
-
kuřecí stehna
-
houska
-
vajíčka
-
mandle
-
petrželka
-
mléko
-
koření
Příloha
-
brambory
-
rozmarýn
-
česnek
-
koření
Postup:
Uděláme si nádivku z housky, vajíčka, trochy mléka, petrželky. Stehna očistíme, pod kůži dáme nádivku, okořeníme a dáme péct asi na hodinu při teplotě 180 stupňů. Brambory se dají také péct (asi 45 minut při teplotě 180 stupňů).
Lesnická směs
Ingredience:
-
500 g vepřové pečeně
-
500 g uzeného masa
-
olej
-
1 cibule
-
1 červená a 1 žlutá paprika
-
zelená část pórku
-
sůl, pepř
-
sójová omáčka a worcester
-
balkánský nebo jiný sýr na posypání
-
3–4 ks žampionů (čerstvé nebo nakládané)
-
4–6 stroužků česneku
-
kečup nebo rajčatový protlak (případně)
Postup:
Cibuli očistíme a drobně nakrájíme. Osmahneme dozlatova, přidáme na nudličky nakrájenou vepřovou pečeni a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme uzené maso nakrájené na nudličky, dále žlutou a červenou papriku, pórek, žampiony a rozdrcený česnek. Vše společně dusíme a podléváme vodou. Osolíme, opepříme, přidáme sójovou omáčku a worcester. Promícháme a podáváme. Před konzumací posypeme sýrem.
Selské bramboráčky
Ingredience:
-
1 kg brambor
-
250 g hladké mouky
-
2 ks vajec
-
6 stroužků česneku
-
sůl
-
majoránka
-
pepř
-
olej na smažení
-
300 g slaniny
Postup:
Brambory očistíme a jemně nastrouháme i s očištěným česnekem. Přidáme mouku, vejce, majoránku a pepř a vše promícháme. Na pánvi osmahneme slaninu, necháme ji trochu vychladnout a vložíme do těsta. Opět vše promícháme a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Ihned podáváme.
Smažená šunková rolka
Ingredience:
-
100 g šunky
-
100 g sýru Eidam
-
pórek
-
trojobal
-
olej
Postup:Na plátek šunky položíme plátek sýra a kousek pórku. Zabalíme do ruličky a zajistíme párátkem. Rolku obalíme v trojobalu a osmažíme.
Ovocná pěna s mandlovými lupínky
Ingredience:
-
400 g ovoce
-
3 bílky
-
100 g cukru krupice
-
200 ml smetany ke šlehání
-
50 g mandlových lupínků
Postup:
Vybrané ovoce omyjeme, osušíme a rozmixujeme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do sněhu zašleháme cukr. Šlehačku vyšleháme a smícháme ji se sněhem a rozmixovaným ovocem. Vše jemně zapracujeme. Dáme do sklenek, ozdobíme a necháme 2 hodiny ztuhnout v lednici.
Talíř dvou chodů
Ingredience:
-
500 g kuřecích prsou
-
500 g vepřové panenky
-
10 plátků šunky
-
10 plátků sýru Eidam
-
1 plechovka žampionů
-
100 g anglické slaniny
-
1 cibule
-
200 g sýru Niva
-
1 vejce
-
mléko
-
strouhanka
-
hladká mouka (na trojobal)
-
provensálské koření
-
sůl, pepř
Postup:
Vepřovou panenku nakrájíme na plátky, naklepeme a ochutíme solí, pepřem a trochou provensálského koření. Poklademe sýrem a šunkou. Maso zatočíme do válečku, obalíme v trojobalu a usmažíme. Z kuřecích prsou uděláme kapsu, kterou naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánev dáme pokrájenou anglickou slaninu, cibulku a žampiony. Orestujeme a přidáme na kostičky nakrájenou Nivu. Směsí naplníme kapsu. Opečeme na pánvi a dáme do trouby zapéct. Do výpeku přidáme trochu másla, zaprášíme hladkou moukou a podlijeme trochou vývaru. Vznikne sosík na přelití kuřecího masa. Na talíř dáme do kříže dva druhy masa a opékané brambory s rýží. Můžeme podávat s různými druhy omáček.
Pohár lásky
Ingredience:
-
1 sýr Lučina
-
1 vanilkový pudink
-
1 vanilkový cukr
-
1 šlehačka
-
1 nanukový dort
-
plody lesa (lesní směs, maliny)
-
kakao Granko (na posypání)
Postup:
Uvaříme pudink oslazený vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Pak přidáme Lučinu a vyšleháme. Následně ohřejeme ovoce, vložíme je do poháru, přidáme nanukový dort, vanilkový krém a završíme šlehačkou. Ozdobíme a posypeme Grankem.
Bramborová s domácím chlebem
Ingredience:
-
1 cibule
-
1 větší mrkev
-
1 petržel
-
kousek celeru
-
hladká mouka na zaprášení
-
500 ml vody se zeleninovým bujonem
-
4 větší brambory
-
pažitka na ozdobu
-
sušené houby (množství dle chuti)
-
3 stroužky česneku
Postup:
Nejprve namočíme houby do teplé vody a necháme je asi 30 minut nabývat na objemu. Osmahneme drobně nakrájenou cibulku a další pokrájenou kořenovou zeleninu. Po změknutí zaprášíme moukou, přidáme vodu s bujonem a necháme asi 15 minut povařit. Zvlášť v hrnci uvaříme brambory, slijeme a přidáme do polévky. Stejně postupujeme s houbami, které vlijeme do polévky i s vodou, v níž se louhovaly. Nakonec přidáme dle chuti česnek a ozdobíme pažitkou. Podáváme s domácím chlebem.
Marinovaná vepřová panenka
Ingredience:
-
500 g vepřové panenky
-
olej
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
různé druhy koření dle chuti
Postup:
Panenku naložíme do olejové směsi, přidáme pokrájenou cibuli, česnek na plátky a koření dle chuti. Po vyjmutí panenku zprudka opečeme na pánvi, aby se zatáhla, a poté vložíme na pár minut do trouby.
Zakázaný dort s rumem a vaječným koňakem
Ingredience:
-
4 vejce
-
250 g cukru krupice
-
250 g hladké mouky
-
1 prášek do pečiva
-
1 tekutá šlehačka
-
250 ml vody
-
4 lžičky instantní kávy
-
4 lžíce rumu
-
vaječný koňak dle chuti
-
2 smetany ke šlehání
-
2 ztužovače šlehačky
-
čokoláda
Postup:
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme mouku, prášek do pečiva a šlehačku. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct asi na 30 minut. Ještě vlažné těsto propícháme špejlí a polijeme silnou kávou s rumem. Necháme vychladnout. Mezitím si ušleháme šlehačku, kterou potřeme už vychladlý dort. Poté vše jemně polijeme koňakem a ozdobíme nastrouhanou čokoládou.
Těstovinové loďky
Ingredience:
-
400 g těstovin
-
250 g mraženého hrášku
-
5 větších paprik
-
1 cibule,
-
100 g nízkotučné majonézy
-
1 bílý jogurt
-
pepř
-
sladká paprika
Postup:
Těstoviny uvaříme, mražený hrášek posolíme v trošce vody a necháme v cedníku okapat. Papriky omyjeme, osušíme, odstraníme jadérka a vnitřní bílou přepážku. Nakrájíme na kostičky a smícháme s těstovinami a hráškem. Na omáčku pokrájíme oloupanou cibuli na kostičky a vmícháme ji do nízkotučné majonézy s bílým jogurtem. Zlehka osolíme, opepříme a ochutíme sladkou paprikou. Omáčku zamícháme do salátu, který ještě na talíři můžeme ozdobit bylinkami. Salát podáváme ve vydlabaných paprikách, ze špejlí a papíru uděláme plachty.
Hříšný tanec
Ingredience:
-
1/2 hrnku oleje
-
4 vejce
-
4 kakaové pudinkové prášky
-
1/2 hrnku cukru
-
2 lžíce hrubé mouky
-
1 prášek do pečiva
-
tuk
-
mouka na vysypání formy
-
zavařenina
-
šlehaná smetana na ozdobení
-
čokoláda na strouhání
Postup:
Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Postupně přilijeme olej, zahustíme moukou, přidáme pudinkové prášky a prášek do pečiva. Dobře promícháme a pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě. Upečený vychladlý dort rozkrojíme, na řezu potřeme silnější vrstvou zavařeniny a na povrchu ozdobíme ušlehanou smetanou. Dozdobíme čokoládou.
Šnečci a la pizza
Ingredience:
-
listové těsto
-
300 g slaniny
-
300 g sýra dle chuti (Niva ap.)
-
rajský protlak
-
pórek
-
vejce na potření
-
koření dle chuti
Postup:
Listové těsto rozválíme, navršíme na ně veškeré ingredience a poté smotáme jako roládu. Nakrájíme na malé roládičky, okořeníme dle chuti a potřeme rozmíchaným vejcem. Poté dáme zapéct na plech do trouby.
Pětiminutový klepací dort
Ingredience:
-
1 korpus
-
2 malé mandarinkové kompoty
-
1 trvanlivá šlehačka v krabičce
-
1 pudink za studena
-
1 ztužovač šlehačky
Postup:
Do větší misky s víkem vlijeme kompoty i s vodou, přidáme šlehačku, pudink a ztužovač šlehačky. Mísu pořádně uzavřeme a klepeme s ní do ztuhnutí asi půl minuty až minutu. Připravíme si korpus a nandáme na něj obsah misky. Upravíme, nakrájíme a jíme.
Vepřové po Brněnsku
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, potřeme z obou stran hořčicí a ve strouhance všechny rozklepeme. Pak obalíme v rozšlehaném vajíčku a pokládáme na pánev, zprudka opečeme. Opečené maso vyjmeme a do výpeku dáme nadrobno nakrájenou cibulku, žampiony nakrájené na plátky a krátce osmahneme.
|
Ingredience:1,5 kg vepřové kotlety (nebo plece), 20 dkg žampionů, sůl, pepř, trocha hořčice, 3 vejce na obalování, strouhanka, 1 větší cibule, nové koření Postup:Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, potřeme z obou stran hořčicí a ve strouhance všechny rozklepeme. Pak obalíme v rozšlehaném vajíčku a pokládáme na pánev, zprudka opečeme. Opečené maso vyjmeme a do výpeku dáme nadrobno nakrájenou cibulku, žampiony nakrájené na plátky a krátce osmahneme. Následně vložíme maso zpátky, zalijeme vodou a dusíme 20 minut. Jako přílohu dáme vařené brambory s domácí tatarskou omáčkou a ledovým salátem. Domácí tatarská omáčkaIngredience:½ cibule, 1–2 kyselé okurky, 1 vejce, špetka soli, 1 polévková lžíce hořčice, olej Postup:Do mixeru si vložíme cibuli, kyselé okurky, krátce rozmixujeme. Přidáme vejce, špetku soli, hořčici, zapneme mixer a pomaloučku přiléváme olej do zhoustnutí. (Jestliže je tatarská omáčka hustá, rozředíme ji vodou z okurek.) |