Prostreno 6
Metrová roláda
Nejprve utřeme 6 vajíček s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto si rozdělíme na 2 poloviny a jednu obarvíme kakaem, pak nalijeme do vymazaných forem srnčích hřbetů. Dáme péct do středně vyhřáté trouby na 170 °C 20–25 minut.
Ingredience:
těsto – 6 vajíček, 18 dkg cukru krupice, 21 dkg polohrubé mouky, 1 práškem do pečiva
krém na slepování – 25 dkg másla, 10 dkg cukru moučky, uvařený hustý vanilkový pudink
krém na potření rolády – 2 vajíčka, 5 dkg cukru moučky, 25 dkg másla, 1 polévková lžíce kakaa, trocha rumu (dle chuti)
Postup:
Nejprve utřeme 6 vajíček s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto si rozdělíme na 2 poloviny a jednu obarvíme kakaem, pak nalijeme do vymazaných forem srnčích hřbetů. Dáme péct do středně vyhřáté trouby na 170 °C 20–25 minut.
Připravíme si náplň: uvaříme hustý pudink z 500 ml mléka 1 a ½ balíčku vanilkového pudinku, který necháme vychladnout. Ušleháme máslo s cukrem a přidáváme postupně vychladlý pudink, nakonec dochutíme trochou rumu.
Krém na potření rolády:
2 celá vejce s cukrem šleháme nad mírným plamenem do pěny (cca 5 minut), odstavíme a za stálého šlehání do úplného vychladnutí přidáváme postupně po lžících máslo a kakao, až je krém nadýchaný.(na dochucení můžeme přidat trošku rumu).
Těsto vyklopíme z forem a nakrájíme na plátky, které slepujeme náplní, střídavě světlý a tmavý plátek.Celou roládu potřeme kakaovým krémem.
Kuřecí nudličky v sýrové omáčce
Cibuli nakrájíme a osmahneme dozlatova, přidáme na nudličky nakrájené maso a dusíme doměkka. Okořeníme podravkou, paprikou, grilovacím kořením, česnekem, přilijeme smetanu a nakonec vložíme sýry a mícháme, až se rozpustí v omáčku.
Ingredience:
1,5 kg kuřecích řízků, 1 cibule, 2 sladké smetany, 1 nebo 2 krabičky měkkých sýrů (podle velikosti), špetka sladké papriky, špetka grilovacího koření, špetka podravky, špetka sušeného česneku
Postup:
Cibuli nakrájíme a osmahneme dozlatova, přidáme na nudličky nakrájené maso a dusíme doměkka. Okořeníme podravkou, paprikou, grilovacím kořením, česnekem, přilijeme smetanu a nakonec vložíme sýry a mícháme, až se rozpustí v omáčku.
Příloha:
americké brambory zapékané v troubě, ledový salát s olivami.
|
Tvarůžkový závin
Ingredience: listové těsto, 300 g šunky, 300 g špeku , 3x balíček olomouckých tvarůžků, 3 vejce, 1 větší pórek |
Tatranské kotlety
Ingredience:
-
5 vepřových kotlet
-
5 plátků anglické slaniny
-
5 plátků kuřecí šunky
-
15 dkg eidamu
-
sterilizované lečo
-
250 ml smetany
-
sůl
-
pepř
Postup:
Kotlety naklepeme a okraje ořízneme, osolíme, opepříme a na každou položíme plátek anglické slaniny, šunky a 1 lžíci leča. Takto připravené položíme na pekáč. Posypeme sýrem a vše zalijeme smetanou a necháme péct 45 minut.
Kotlety po debrecínsku, smažené bramborové kousky
Ingredience
pepř |
1 |
špetka |
cibule |
1 |
kus |
sůl |
1 |
špetka |
česnek |
4 |
stroužky |
kečup |
1 |
lžíce |
pórek |
1 |
kus |
olej |
1 |
dávka |
brambory |
500 |
g |
hladká mouka |
1 |
dávka |
sladkokyselé okurky |
2 |
kusy |
kotlety |
6 |
kusů |
sladká paprika |
1 |
lžička |
Postup:
Kotlety jemně naklepeme, osolíme a opepříme a obalíme v hladké mouce. Dáme je na rozpálený olej a orestujeme po obou stranách. Osmažené kotlety vyjmeme a ve stejném oleji dorůžova osmažíme cibuli.
Rozetřeme česnek, na nudličky nakrájíme okurky, přidáme sladkou papriku, kečup a na kolečka nakrájený pórek. Vše přidáme na osmaženou cibuli, promícháme, necháme přejít varem, trochu podlijeme vlažnou vodou a přidáme kotlety. Dusíme doměkka, podléváme dle potřeby.
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Smažíme ve fritéze.
Počet porcí: 5 Obtížnost: pro mírně pokročilé Doba vaření: 30 minut Doba přípravy: 30-60 minut Kategorie: hlavní chod, smažení Teplota přípravy: 160 °C