Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prostreno 7

15. 9. 2012

Šternberské tajemství

 

 

Ingredience

pepř

1

lžička

sůl

1

lžička

česnek

3

stroužky

máslo

50

g

paprika

1

lžička

vejce

3

kusy

zelenina na ozdobu

200

g

vegeta

1

lžička

pálivá paprika

1

lžička

majoránka

1

lžička

solamyl

3

lžičky

kuřecí prsíčka

4

kusy

nové brambory

1

kg

čerstvá petržel

50

g

 

Postup:

Smícháme utřený česnek, vejce, Solamyl a koření a vše ručním mixérem lehce rozmixujeme, aby Solamyl neudělal hrudky a utřený česnek byl co nejjemnější. Do těstíčka vložíme omytá a lehce naklepaná kuřecí prsa (nejlépe den předem).

Smažíme na pánvi tři minuty z jedné a dvě minuty z druhé strany. Jako přílohu podáváme vařené nové brambůrky s máslem, čerstvou petrželí a zeleninovou ozdobou. Na dochucení připravíme omáčku z majonézy, kečupu a utřeného česneku.

 

 

Vepřové měšce s plněnou pečenou bramborou

Ingredience

pepř

1

špetka

sůl

1

špetka

česnek

4

stroužky

hořčice

1

balení

grilovací koření

1

špetka

vejce

7

kusů

žampiony

500

g

jarní cibulka

1

kus

nové brambory

2

kg

vepřová kýta

1

kg

sýr lučina

1

balení

tvrdý sýr

200

g

drcený kmín

1

špetka

šunkový salám

200

g

 

Postup:

Brambory umyjeme  a dáme i se slupkou vařit do poloměkka. Po uvaření rozřízneme na půlky a vydlabeme vnitřek (necháme okraj asi 0,5 cm). Bramborovou výplň dáme do mísy a smícháme s Lučinou, česnekem, solí a pepřem, čímž vytvoříme   náplň. Vyplníme jí vydlabané brambory a posypeme nastrouhaným sýrem.Dáme péct, dokud brambory nezměknou. Na směs do měšců osmažíme jarní cibulku se žampiony, přidáme vajíčka a podle chuti okořeníme (sůl, pepř, drcený kmín, grilovací koření).

Během zapékání brambor můžeme připravit vepřové maso. Nakrájíme je na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Pak poklademe plátky šunky, na které navršíme předem připravenou směs. Zavážeme do tvaru měšce a dáme péct na 200 °C, dokud maso nezměkne (asi 1,5 až 2 hodiny).

Krkovička zapečená v těstíčku se šťouchanými brambory

Ingredience

pepř

1

špetka

cibule

3

kusy

sůl

1

špetka

slanina

200

g

česnek

8

stroužků

hořčice

2

lžíce

olej

5

lžic

vejce

6

kusů

strouhanka

1

dávka

krkovice bez kosti

8

plátků

smetana 12%

5

lžic

bylinky - petrželka, tymián

1

hrst


 

Postup:

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.Vejce smícháme se smetanou, bylinkami a hořčicí, maso obalíme ve strouhance a pak ve směsi z vajec a bylinek. Takto obalené je osmažíme na oleji dorůžova. Do pekáčku vyskládáme třetinu slaniny a cibule, pak čtyři krkovičky.

Pokračujeme vrstvou cibule a slaniny, následují čtyři zbylé  krkovičky a navrch zbylá třetina cibule a slaniny. Pečeme přiklopené hodinu až hodinu a půl. Podáváme se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší.

Salát omyjeme, osušíme, listy natrháme na kousky. V míse smícháme smetanu, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a pepř a sůl.  Posypeme pažitkou a promícháme se salátem.

 

 

Obrácené řízky a pečené brambory

Ingredience

cibule

1

kus

vejce

1

kus

strouhanka

5

lžic

anglická slanina

10

plátků

plnotučná hořčice

2

lžíce

koření na americké brambory

1

lžíce

vepřové kotlety nebo krkovička

5

plátků

 

Postup:

Omyté plátky masa naklepeme a osolíme. Obalíme je ve strouhance, pak v rozšlehaném vajíčku a zprudka opečeme na oleji. Dáme do pekáče, lehce potřeme hořčicí, poklademe slaninou a zasypeme kolečky cibule.

Pečeme zhruba na 180 °C asi hodinu. Mezitím omyté (nejlépe nové) brambory povaříme deset minut ve slupce, pokrájíme na měsíčky a naklademe na pekáč. Posypeme kořením na americké brambory nebo jen kmínem a zapečeme dozlatova.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář