Prostreno 7
Šternberské tajemství
Ingredience
pepř |
1 |
lžička |
sůl |
1 |
lžička |
česnek |
3 |
stroužky |
máslo |
50 |
g |
paprika |
1 |
lžička |
vejce |
3 |
kusy |
zelenina na ozdobu |
200 |
g |
vegeta |
1 |
lžička |
pálivá paprika |
1 |
lžička |
majoránka |
1 |
lžička |
solamyl |
3 |
lžičky |
kuřecí prsíčka |
4 |
kusy |
nové brambory |
1 |
kg |
čerstvá petržel |
50 |
g |
Postup:
Smícháme utřený česnek, vejce, Solamyl a koření a vše ručním mixérem lehce rozmixujeme, aby Solamyl neudělal hrudky a utřený česnek byl co nejjemnější. Do těstíčka vložíme omytá a lehce naklepaná kuřecí prsa (nejlépe den předem).
Smažíme na pánvi tři minuty z jedné a dvě minuty z druhé strany. Jako přílohu podáváme vařené nové brambůrky s máslem, čerstvou petrželí a zeleninovou ozdobou. Na dochucení připravíme omáčku z majonézy, kečupu a utřeného česneku.
Vepřové měšce s plněnou pečenou bramborou
Ingredience
pepř |
1 |
špetka |
sůl |
1 |
špetka |
česnek |
4 |
stroužky |
hořčice |
1 |
balení |
grilovací koření |
1 |
špetka |
vejce |
7 |
kusů |
žampiony |
500 |
g |
jarní cibulka |
1 |
kus |
nové brambory |
2 |
kg |
vepřová kýta |
1 |
kg |
sýr lučina |
1 |
balení |
tvrdý sýr |
200 |
g |
drcený kmín |
1 |
špetka |
šunkový salám |
200 |
g |
Postup:
Brambory umyjeme a dáme i se slupkou vařit do poloměkka. Po uvaření rozřízneme na půlky a vydlabeme vnitřek (necháme okraj asi 0,5 cm). Bramborovou výplň dáme do mísy a smícháme s Lučinou, česnekem, solí a pepřem, čímž vytvoříme náplň. Vyplníme jí vydlabané brambory a posypeme nastrouhaným sýrem.Dáme péct, dokud brambory nezměknou. Na směs do měšců osmažíme jarní cibulku se žampiony, přidáme vajíčka a podle chuti okořeníme (sůl, pepř, drcený kmín, grilovací koření).
Během zapékání brambor můžeme připravit vepřové maso. Nakrájíme je na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Pak poklademe plátky šunky, na které navršíme předem připravenou směs. Zavážeme do tvaru měšce a dáme péct na 200 °C, dokud maso nezměkne (asi 1,5 až 2 hodiny).
Krkovička zapečená v těstíčku se šťouchanými brambory
Ingredience
pepř |
1 |
špetka |
cibule |
3 |
kusy |
sůl |
1 |
špetka |
slanina |
200 |
g |
česnek |
8 |
stroužků |
hořčice |
2 |
lžíce |
olej |
5 |
lžic |
vejce |
6 |
kusů |
strouhanka |
1 |
dávka |
krkovice bez kosti |
8 |
plátků |
smetana 12% |
5 |
lžic |
bylinky - petrželka, tymián |
1 |
hrst |
Postup:
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem.Vejce smícháme se smetanou, bylinkami a hořčicí, maso obalíme ve strouhance a pak ve směsi z vajec a bylinek. Takto obalené je osmažíme na oleji dorůžova. Do pekáčku vyskládáme třetinu slaniny a cibule, pak čtyři krkovičky.
Pokračujeme vrstvou cibule a slaniny, následují čtyři zbylé krkovičky a navrch zbylá třetina cibule a slaniny. Pečeme přiklopené hodinu až hodinu a půl. Podáváme se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší.
Salát omyjeme, osušíme, listy natrháme na kousky. V míse smícháme smetanu, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a pepř a sůl. Posypeme pažitkou a promícháme se salátem.
Obrácené řízky a pečené brambory
Ingredience
cibule |
1 |
kus |
vejce |
1 |
kus |
strouhanka |
5 |
lžic |
anglická slanina |
10 |
plátků |
plnotučná hořčice |
2 |
lžíce |
koření na americké brambory |
1 |
lžíce |
vepřové kotlety nebo krkovička |
5 |
plátků |
Postup:
Omyté plátky masa naklepeme a osolíme. Obalíme je ve strouhance, pak v rozšlehaném vajíčku a zprudka opečeme na oleji. Dáme do pekáče, lehce potřeme hořčicí, poklademe slaninou a zasypeme kolečky cibule.
Pečeme zhruba na 180 °C asi hodinu. Mezitím omyté (nejlépe nové) brambory povaříme deset minut ve slupce, pokrájíme na měsíčky a naklademe na pekáč. Posypeme kořením na americké brambory nebo jen kmínem a zapečeme dozlatova.