Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prostreno 8

15. 9. 2012

Plněná vepřová kotleta, brambory

Ingredience

pepř

1

špetka

sůl

1

lžička

máslo

1

kostka

pažitka

1

hrst

anglická slanina

5

plátků

tvrdý sýr

5

plátků

libeček

5

lístků

debrecínská pečeně

10

plátků

vepřové kotlety

5

kusů

plnotučná hořčice

1

lžíce

větší cibule

3

kusy

sádlo na smažení

3

lžíce


 

Postup:

Kotlety nařízneme a vytvoříme kapsu. Maso vně a uvnitř osolíme, opepříme a kapsu vytřeme hořčicí. Začneme plnit. Nejprve plátky debrecínky, pak sýrem. Poté přijdou na řadu libeček a anglická slanina. Sešijeme nití, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na sádle. Vyjmeme.

Do pekáče dáme cibuli nakrájenou na větší kostky, přidáme kotlety a na ně plátky másla. Mírně podlijeme a dusíme asi dvě hodiny. Poté maso vyjmeme. Výpek slijeme do mísy, rozmixujeme, zředíme s vodou a dochutíme solí a pepřem. Maso podáváme se zeleninovou oblohou a vařenými brambory posypanými pažitkou.


 


 


 


 

Hovězí závitky s rýží a bramborovým knedlíkem

Ingredience

cibule

1

kus

sůl

2

lžičky

máslo

1

lžíce

hořčice

3

lžíce

pepř černý mletý

1

špetka

pórek

1

kus

brambory

10

kusů

polohrubá mouka

1

lžíce

vejce

4

kusy

krupice

5

lžic

hrubá mouka

5

lžic

zadní hovězí

5

plátků

anglická slanina (v celku)

150

g

kyselé okurky

5

kusů

rýže

1

g


 

Postup:

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Naplníme vejcem natvrdo, špalíkem anglické slaniny, okurkou a kouskem pórku. Zarolujeme a převážeme provázkem. Na pánvi na oleji závitky zprudka opečeme a zatáhnuté dáme na pekáč na osmahnutou cibuli.

Zalijeme trochou vody  asi do centimetrové výšky a přiklopíme druhým pekáčem. Dáme do trouby na 250° C na 30 až 45 minut. Čím víc masa, tím déle. Potom troubu vypneme. Nesmíme odklopit pekáč ani otevřít troubu. Necháme zavřené do zítra!!! Další den pouze doděláme a nastavíme omáčku. Zahustíme ji polohrubou moukou rozmíchanou v asi decilitru studené vody, okyselíme, osladíme atd.


 

Plněná sýrová roláda

Ingredience

eidam

300

g

na náplň:

 

vejce natvrdo

3

kusy

sterilované okurky

2

kusy

křen

1

kus

měkké sýry

2

kusy

měkký salám

150

g

sůl

1

špetka

sterilovaná kapie

1

kus

1/8 másla

1

kus

cibule

1

kus

jarní cibulka nebo hrst pažitky

1

kus

mletý černý pepř

1

špetka

plnotučná hořčice

1

lžíce


 

Postup:

1. Zeleninu si očistíme, uvařená vejce oloupeme a všechny suroviny na nádivku umeleme. Nádivku ochutíme solí, pepřem. Kapii přidáme vcelku.
2. Cihlu sýr rozehřejeme v mikrovlnce nebo v horké vodě nebo v troubě. Pak ji rozválíme a potřeme umletou nádivkou. Sýrovou placku stočíme do rolády a necháme ztuhnout.
3. Vychlazenou sýrovou roládu nakrájíme na plátky, rozložíme na větší servírovací talíř a můžeme podávat

Kuřecí nudličky v pivním těstíčku, šťouchané brambory s pažitkou,

Ingredience:

  • 1 kg kuřecích prsních řízků

  • olej na smažení

  • 1 světlé pivo

  • polohrubá mouka

  • hladká mouka

  • 1 vejce

  • sůl

  • grilovací koření

Příloha:

  • 1 kg brambor

  • voda

  • 1 lžíce kmínu

  • 3 lžíce másla

  • pažitka


 

Postup:

Kuřecí řízky opereme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme a posypeme grilovacím kořením. Mírně poprášíme hladkou moukou. V misce rozmícháme necelé pivo s polohrubou moukou a vejcem, aby vzniklo hladké těsto. Kousky masa obalujeme v těstíčku a dáváme do rozpáleného tuku.

Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté je rozšťoucháme, přidáme máslo a zdobíme nasekanou pažitkou.

Krkovice na cibuli

Ingredience

krkovice

5

plátků

střední cibule

5

kusů

česnek

5

stroužků

masox

2

kostky

sádlo

150

g

polohrubá mouka

1

kg

vejce

4

kusy

podravka

1

lžička

olej

10

cl

mléko

10

cl

pepř

1

špetka

sůl

1

špetka

cukr

1

špetka

ledový salát

1

kus

Hlavní chod

Krkovice na cibuli, domácí noky

Postup:
1. Nakrájenou krkovici nasolíme, popepříme, přidáme trochu podravky se špetkou cukru, potřeme česnekem a zakápneme olejem. Necháme odležet v lednici, ideálně až dva i tři dny.
2. Nakrájíme si cibuli. Na rozpáleném sádle si v tlakovém hrnci orestujeme maso, potom cibuli dohněda. Přidáme asi půllitr vody, dvě kostky masoxu, vložíme orestované maso a dochutíme, dosolíme. V tlakovém hrnci dusíme ještě dvacet minut. Potom ještě vyvaříme šťávu do hustější konzistence.
3. Na domácí noky do mísy vsypeme mouku, osolíme nebo dáme trochu podravky, přidáme celá vejce, mléko, olej a vymícháme do polohusté hmoty. Nasekáme petrželku a přimícháme. Připravíme si hrnec s vroucí osolenou vodou. Do vroucí vody vkládáme noky čajovou lžící. Takto vytvořené knedlíčky vaříme 15 minut doměkka, zamíchám ode dna. Na talíř položíme plátek masa, naklademe noky, které přelijeme cibulovým výpekem. Jako přílohu můžeme podávat hlávkový salát se zálivkou, ideálně přelitý vypraženým špekem.


 


 


 


 

Kuřecí závitky se smetanovými brambory

 

Ingredience:

    1 kg kuřecích řízků

    150 g debrecínské pečeně

    6 půlek kompotované broskve

    12 sušených švestek

    150 g tučného sýra

    150 g anglické slaniny

    100 g žampionů

    100 g másla

    grilovací koření a lžička solamylu

Postup:

Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a poklademe plátky anglické slaniny, debrecínské pečeně a tvrdého sýra. Zakončíme půlkou broskve nebo půlkou sušené švestky. Závitky stočíme, zavážeme nití a dáme péct do trouby. Zalijeme vývarem, posypeme žampiony, přidáme máslo, grilovací koření, sůl a dáme péct na 200° C. Za 30 minut zahustíme šťávu solamylem.

Brambory

Ingredience:

    600 g brambor

    4 dl sladké smetany

    2 lžíce sádla a grilovací koření

Postup:

Plech potřeme sádlem a poklademe oloupanými brambory, které nejdřív nasekáme na kostky. Osolíme, okmínujeme a lehce poprášíme grilovacím kořením. Plech s brambory zalijeme šlehačkou a upečeme dozlatova.


 

Africký kotlík

Ingredience

kuřecí stehenní řízky

800

g

olivový olej na smažení

150

ml

čerstvý nasekaný zázvor

1

kus

prolisovaný česnek

5

stroužků

kari koření

2

lžíce

kurkuma

1

lžíce

mletý koriandr

1

lžička

mletý římský kmín

1

lžička

chilli nebo nasekaná chilli paprička

1

lžička

cibule

2

kusy

mrkev, petržel (dle chuti)

1

dávka

bílá ředkev, kedlubna, kapustičky (dle chuti)

1

dávka

brokolice nalámaná na růřičky

1

kus

nahrubo nasekané špenátové listy

3

hrsti

okra nebo zelené fazolky

1

hrst

pokrájená rajčata

3

kusy

suché bílé víno

300

ml

rajčatový protlak

4

lžíce

šťáva z jednoho citrónu

1

dávka

kuřecí vývar (lze nahradit kostkou)

1

sklenice

sůl a pepř

1

špetka

nasekaná petrželová nať

1

svazek


 

Postup:
1. V hlubším kastrolu rozpalte polovinu olivového oleje, zprudka osmažte zázvor s česnekem a poté dozlatova kousky kuřete. Vše vyjměte a odložte stranou. 

  1. Do výpečků po kuřeti přilijte zbytek oleje, přihoďte všechno koření, znovu rozpalte, nechte koření rozvonět a osmažte cibulku. Postupně přidávejte a smažte zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod.) ke šťavnatější; pouští vodu, čímž se smažení zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces smažení pokračuje dál. Když přidáte novou dávku zeleniny, přidejte i na teplotě pod kastrolem, ale po chvíli stáhněte, aby se zelenina nepřichytávala. Až bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijte víno. Když se víno začne vařit, přidejte rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem. Zalijte vývarem. Na velmi mírném ohni nechte asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou. Směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit (je-li třeba, podlijte). Poslední půlhodinu můžete pokličku sundat, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne. Před podáváním případně dochutíte solí či pepřem, ale při správném postupu to nebývá nutné, chutě se v jídle dokonale promísí. Podávejte s bílou rýží či vařenými brambory. Ozdobte petrželkou.


 

Karlštejnský jablečný koláč

Ingredience

jablka

1

kg

vanilkový cukr

1

balení

mletá skořice

1

dávka

máslo

1

dávka

mouka

2

sklenice

cukr

1

sklenice


 

Postup:
Mouku, cukr a vanilkový cukr smícháme dohromady. Jablka očistíme, nastrouháme na hrubším struhadle a přimícháme skořici. Troubu předehřejeme na 150°C. Na vymazaný plech nasypeme jednu třetinu mouky s cukrem, na tu navrstvíme jablka, opět zasypeme moukou a drobně nakrájíme máslo. Karlštejnský jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Upečený moučník nakrájíme a můžeme podávat. Porce můžete ozdobit lístkem čerstvé máty.


 

CHLAPSKÉ POTĚŠENÍ A MRKVÁČE

Ingredience

2 bílky, z nichž ušleháme sníh

1

dávka

cukr a kakao

1

dávka

pudink uvařený z půllitru mléka

1

dávka

pudinkový prášek vanilkový

2

hrsti

mrkváče

 

polohrubá mouka

400

g

nastrouhané mrkve

200

g

hera

250

g

prášek do pečiva

1

sáček

nádivka:

 

tvaroh

1

kus

vejce

1

kus

cukr dle chuti

1

dávka

 

Postup: 
Do uvařeného pudinku vešleháme sníh z bílků. Nalijeme do sklenic zhruba do poloviny a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Do hrnce dáme vařit asi půl litru vody, přidáme 2 lžíce cukru a necháme vařit. V hrnku smícháme trochu vody s kakaem a pudinkovým práškem. Přidáváme ho podle hustoty. Povaříme a přidáme na již vychlazený pudink v pohárkách. Necháme vychladnout, ozdobíme ovocem a podáváme.

 

Postup:
1. Na nádivku si vyšleháme tvaroh s cukrem a vajíčkem. Odložíme si zatím stranou. 
2. Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme mrkev a na kousky nakrájený tuk. Rukama vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme na tloušťku 2-3 mm. Vykrájíme kolečka, na každý dáme lžičku nádivky, přehneme a okraje stlačíme.
3. Na plechu vyloženém papírem na pečení pečeme asi 15 minut při 180 ºC. Upečené kousky obalíme v moučkovém cukru.


 

drožďové knedlíčky:

Droždí 50g, olej 1dávka, cibule 1kus, sůl 1špetka, stroužky česneku 5kusů, vejce nebo 2 žloutky sůl, pepř 1špetka, hladká mouka1dávka, sušená majoránka 1špetka, strouhanka 1dávka

připravíme knedlíčky: Na oleji osmahneme cibuli, přidáme kvasnice a mícháme, až se rozpustí. Necháme v misce vychladnout. Poté do droždí přidáme žloutky, sůl, pepř, majoránku, česnek a tolik hladké mouky, aby nám šly tvarovat kuličky. Poté si ruce poprášíme strouhankou a tvoříme kuličky, které uvaříme ve vroucí vodě.


 


 


 


 

SÍŤOVKOVÉ PŘEKVAPENÍ

Ingredience

krkovička

1

kg

zázvor (10 cm)

1

kus

kaviár ze pstruha

1

balení

půl lahvičky švestkové omáčky

1

dávka

půl lahvičky sójové omáčky

1

dávka

med

2

lžíce

 

Postup:
1. Vepřové maso (krkovice nebo ukázkový libový bůček) je třeba naložit na šest dní. Každý den ráno maso zkontrolujeme, potřeme marinádou, otočíme. Sedmý den ho v pekáčku upečeme. 
2. Podáváme s brambory, které uvaříme ve slupce, potom nakrájíme, dáme do pekáčku a promícháme s olivovým olejem a česnekem. Zapečeme v troubě.


 

KRŮTÍ MASO PO ŠVÝCARSKU

Ingredience

krůtí maso

1

kg

hladká mouka na obalení

1

dávka

špek

100

g

cibule

1

kus

stonky řapíkatého celeru

5

kusů

scherry

200

ml

bujon

300

ml

bobkový list

1

kus

oregano, tymián

1

špetka

sůl a pepř

1

špetka

 

Postup:
1. Maso osolíme a opepříme a obalíme v mouce. Na oleji a másle (cca půl napůl) osmažíme dohněda a pak je vyndáme z kastrolu.
2. Do kastrolu vložíme kostičky špeku, rozpustíme, přidáme menší cibule na čtvrtky (ideální je šalotka) a pokrájené stonky řapíkatého celeru. Lehce orestujeme, vrátíme maso a zalijeme je dvěma deci sherry, nebo portským vínem a třemi deci bujonu. Přidáme koření - bobkový list, oregano, tymián, lehce přisolíme a opepříme. A velmi pomalu dusíme na nejmenším ohni téměř dvě hodiny, až se šťáva téměř vydusí. 
3. Jako příloha je ideální trojkombinace bramborové kaše, rýže a pohanky.


 


 


 


 

SESTŘIN SALÁT A KEFTETA

Ingredience

ledový salát nebo několik čekankových puků

1

kus

menší majonéza

1

kus

hustší jogurt

1

kus

česnek

2

stroužky

kapka maggi

1

dávka

olivový olej

1

lžička

sladký kečup

1

lžička

šťáva z půlky citronu

1

dávka

šťáva z mandarinky nebo pomeranče (s dužninou)

1

dávka

keffeta

 

mleté hovězí maso

500

g

drobně nakrájená cibule

1

kus

vejce

2

kusy

bulharská čubrice

1

lžička

turecký (římský kmín)

1

špetka

česnek

4

stroužky

pepř a sůl

1

špetka

 

Postup:
Suroviny na zálivku dobře utřeme a promícháme s natrhaným nebo nakrájeným ledovým salátem či čekankovými puky. Dresink se nesmí ředit s vodou. Salát neplave, je jen obalený zálivkou, musí být „suchý“.

Kefteta

Postup:
Kořením nešetříme a z dobře promíchaného masa vytvarujeme placičky asi jako karbanátky a ugrilujeme je na ohni. Můžeme je upéct, ale trouba nebo lávové grily nedají masu tu pravou balkánskou chuť.


 

ČESKÝ GYROS

Ingredience

kuřecí prsa

2

kusy

puta či libanonský chléb

1

balení

velký bílý jogurt

1

kus

česnek

1

palička

sůl, pepř, grilovací koření

1

špetka

chilli

1

špetka

čínské či pekingské zelí

1

kus

rajčata, papriky, okurka

1

dávka

ocet

1

dávka

 

Postup:
1. Nakrájíme si veškerou zeleninu na malé kousky a promícháme v míse dohromady. Z jedné až jedné a půl polévkové lžíce octa, vody, soli a pepře si umícháme zálivku na zeleninu. 
2. Maso si nakrájíme na kostičky a promícháme s kořením gyros a olejem a necháme chvíli odležet. Pánev rozpálíme a vložíme na ni naložené maso. Osmažíme. 
3. Do bílého jogurtu dáme minimálně pět stroužků jemně pokrájeného nebo nadrceného česneku, zamícháme a dochutíme solí. U pity skrojíme kousek vršku, či rozkrojíme, na menší suché pánvi ohřejeme a zabalíme do alobalu.
4. Servírujeme postupně - do pity se vloží připravený salát, maso a jogurtový dresink.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář