Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prostreno2

15. 9. 2012

Nepečená tvarohová střecha

 
Ingredience:

    1 balení světlých sušenek BeBe

    1 balení tmavých sušenek BeBe

    150 g cukru moučky

    200 g másla

    500 g obyčejného tvarohu (ne z vaničky)

    rum podle chuti

    2 banány

Postup:

Utřeme máslo s cukrem a tvarohem a ochutíme rumem. Na větší kus alobalu naskládáme jako šachovnici BeBe sušenky (tři řady po sedmi kusech). Střídáme světlou a tmavou barvu. Potom na vrstvu sušenek opatrně naneseme polovinu tvarohového krému a znovu je zakryjeme dalšími sušenkami poskládanými jako šachovnice. Tentokrát ale dáme tmavou sušenku tam, kde byla v první vrstvě světlá, a obráceně. Rozetřeme zbytek krému a na prostřední řadu položíme oloupané banány. Vezmeme alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě, takže se sušenky nahoře spojí do střechy. Necháme v lednici ztuhnout, polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.

Vypečené trio se zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem

Maso

Ingredience:

    5 husích prsíček

    1 kg plecka

    1 kg uzené krkovice

    2 cibule

    1 hlávka česneku

    sůl

    kmín

    špetka majoránky

Postup:

Husí prsa v celku a vepřové maso z plece nakrájené na kousky asi 5 x 5 cm posolíme, pokmínujeme, potřeme česnekem, přidáme špetku majoránky a necháme odležet v chladničce do druhého dne. Před pečením podlejeme maso vodou, přidáme dvě lžíce sádla a jednu nakrájenou cibuli. Přikryjeme plechem a pečeme na 250 °C, dokud maso nezměkne. V průběhu pečení podléváme. Ke konci sejmeme horní plech a necháme opéci dozlatova.Uzené maso uvaříme ve vodě doměkka. Vývar se může použít jako základ uzené polévky s bramborem a kroupami.         

Zelí

 

Ingredience:

    2 sklenice kysaného zelí (cca 1400 g)

    l lžička octa

    sůl

    cukr krystal

    1 cibule

    150 g špeku

    2 lžíce sádla

    100 g hladké mouky

    ( 3 )

Postup:

Zelí dáme do hrnce, propláchneme, přidáme sůl, kmín, vodu a vaříme asi 20 minut doměkka. Pak scedíme asi ¾ vody. Mezitím si nakrájíme cibuli a špek, společně je necháme zesklovatět, přisypeme hladkou mouku, promícháme a přidáme do zelí. Vše ještě 10 minut povaříme a dochutíme solí, cukrem a octem. Červené zelí připravíme stejně.

 

Houskový knedlík s petrželkou

 

Ingredience:

    10 rohlíků

    50 g másla

    500 ml mléka

    2 vejce

    100 g hrubé mouky

    petrželová nať

    sůl

    máslo

Postup:

Housky nebo rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a pokapeme rozpuštěným máslem. V másle rozkvedláme vejce a také nalijeme na nakrájené housky. Promícháme a necháme stát tak dlouho, až se tekutina do housek vsákne. Potom přidáme mouku, jemně nasekanou petrželovou nať, sůl a promícháme. Z těsta tvoříme kulaté knedlíky o průměru cca 6 cm nebo válečky dlouhé 8 cm a silné 5 cm. Do vroucí vody vložíme připravené knedlíky. Vaříme asi 15 minut. Horké nakrájené knedlíky pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme.

 

Bramborový knedlík

 

Ingredience:

    bramborové těsto v prášku

    voda

    sůl

Postup:

Bramborové těsto v prášku vsypeme do mísy, přidám 3 dl vody, špetku soli a řádně vypracujeme. Uděláme tři knedlíky, které vložíme do vroucí vody a vaříme asi 20 minut. Po vylovení necháme knedlíky lehce vychladnout a nakrájíme je nití na kolečka.

Vánek

Ingredience:

6 vajec

120 g krupicového cukru

    2 lžíce holandského kakaa

    3 šlehačky ke šlehání (33 %)

    3 ztužovače šlehačky

    3 lžičky cukru

    100 g strouhaných vlašských ořechů

Postup:

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do husté pěny, zašleháme cukr a poté 2 lžíce prosátého kakaa. Našleháme žloutky a vmícháme do hmoty. Pak vše nalijeme na plech vyloženým

( 4 )

papírem na pečení a při teplotě 180 až 200 °C pečeme 8 minut. Upečený korpus vytáhneme z trouby,necháme vychladnout a smotáme po délce do rolády. Než roláda vychladne, připravíme si náplň. Vyšleháme tři šlehačky se třemi lžičkami mletého cukru a třemi ztužovači. Vychladlou roládu vybalíme z papíru a potřeme připravenou šlehačkovou náplní. Trochu náplně si necháme na dozdobení. Roládu smotáme a dáme ztuhnout do lednice. Poté nakrájíme na kolečka a před podáváním dozdobíme šlehačkou a strouhanými ořechy. Doprostřed posadíme čerstvou jahodu.

Plněné kuřecí rolády na anglické slanině a olivách s rýží a pikantulemi

Ingredience:

    6 větších kuřecích řízků

    200 g krájené anglické slaniny

    300 g anglické slaniny v celku

    200 g kuřecí šunky

    200 g plátkového sýru typu Eidam

    2 balíčky zelených oliv bez pecky

    koření Adžika

    sůl

    pepř

    brambory

    rýže

    200 g balkánského sýru

    250 g sýru typu Niva

    pažitka

Postup:

Šest kuřecích řízků jemně naklepeme, okořeníme Adžikou a poklademe anglickou, sýrem a šunkou. Zarolujeme a zavážeme. V hrnci opečeme 300 g na kostky nakrájené anglické slaniny a přidáme rolky, které rovnoměrně opečeme. Zalijeme vodou a dusíme. Po třiceti minutách přidáme nakrájené zelené olivy. Rýži připravíme klasickým způsobem, nikoli v sáčcích. Pikantule –  to znamená brambory – pořádně omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme je na plech, přidáme lžíci vepřového sádla, posolíme a okmínujeme. Dáme péci do trouby na 180 stupňů asi na 30 až 40 minut. Mezitím si do velké mísy nastrouháme balkánský a sýr s modrou plísní. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku. Vše promícháme s opečenými brambory.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář