Prostreno2
Nepečená tvarohová střecha
Ingredience:
1 balení světlých sušenek BeBe
1 balení tmavých sušenek BeBe
150 g cukru moučky
200 g másla
500 g obyčejného tvarohu (ne z vaničky)
rum podle chuti
2 banány
Postup:
Utřeme máslo s cukrem a tvarohem a ochutíme rumem. Na větší kus alobalu naskládáme jako šachovnici BeBe sušenky (tři řady po sedmi kusech). Střídáme světlou a tmavou barvu. Potom na vrstvu sušenek opatrně naneseme polovinu tvarohového krému a znovu je zakryjeme dalšími sušenkami poskládanými jako šachovnice. Tentokrát ale dáme tmavou sušenku tam, kde byla v první vrstvě světlá, a obráceně. Rozetřeme zbytek krému a na prostřední řadu položíme oloupané banány. Vezmeme alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě, takže se sušenky nahoře spojí do střechy. Necháme v lednici ztuhnout, polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.
Vypečené trio se zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem
Maso
Ingredience:
5 husích prsíček
1 kg plecka
1 kg uzené krkovice
2 cibule
1 hlávka česneku
sůl
kmín
špetka majoránky
Postup:
Husí prsa v celku a vepřové maso z plece nakrájené na kousky asi 5 x 5 cm posolíme, pokmínujeme, potřeme česnekem, přidáme špetku majoránky a necháme odležet v chladničce do druhého dne. Před pečením podlejeme maso vodou, přidáme dvě lžíce sádla a jednu nakrájenou cibuli. Přikryjeme plechem a pečeme na 250 °C, dokud maso nezměkne. V průběhu pečení podléváme. Ke konci sejmeme horní plech a necháme opéci dozlatova.Uzené maso uvaříme ve vodě doměkka. Vývar se může použít jako základ uzené polévky s bramborem a kroupami.
Zelí
Ingredience:
2 sklenice kysaného zelí (cca 1400 g)
l lžička octa
sůl
cukr krystal
1 cibule
150 g špeku
2 lžíce sádla
100 g hladké mouky
( 3 )
Postup:
Zelí dáme do hrnce, propláchneme, přidáme sůl, kmín, vodu a vaříme asi 20 minut doměkka. Pak scedíme asi ¾ vody. Mezitím si nakrájíme cibuli a špek, společně je necháme zesklovatět, přisypeme hladkou mouku, promícháme a přidáme do zelí. Vše ještě 10 minut povaříme a dochutíme solí, cukrem a octem. Červené zelí připravíme stejně.
Houskový knedlík s petrželkou
Ingredience:
10 rohlíků
50 g másla
500 ml mléka
2 vejce
100 g hrubé mouky
petrželová nať
sůl
máslo
Postup:
Housky nebo rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a pokapeme rozpuštěným máslem. V másle rozkvedláme vejce a také nalijeme na nakrájené housky. Promícháme a necháme stát tak dlouho, až se tekutina do housek vsákne. Potom přidáme mouku, jemně nasekanou petrželovou nať, sůl a promícháme. Z těsta tvoříme kulaté knedlíky o průměru cca 6 cm nebo válečky dlouhé 8 cm a silné 5 cm. Do vroucí vody vložíme připravené knedlíky. Vaříme asi 15 minut. Horké nakrájené knedlíky pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme.
Bramborový knedlík
Ingredience:
bramborové těsto v prášku
voda
sůl
Postup:
Bramborové těsto v prášku vsypeme do mísy, přidám 3 dl vody, špetku soli a řádně vypracujeme. Uděláme tři knedlíky, které vložíme do vroucí vody a vaříme asi 20 minut. Po vylovení necháme knedlíky lehce vychladnout a nakrájíme je nití na kolečka.
Vánek
Ingredience:
6 vajec
120 g krupicového cukru
2 lžíce holandského kakaa
3 šlehačky ke šlehání (33 %)
3 ztužovače šlehačky
3 lžičky cukru
100 g strouhaných vlašských ořechů
Postup:
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do husté pěny, zašleháme cukr a poté 2 lžíce prosátého kakaa. Našleháme žloutky a vmícháme do hmoty. Pak vše nalijeme na plech vyloženým
( 4 )
papírem na pečení a při teplotě 180 až 200 °C pečeme 8 minut. Upečený korpus vytáhneme z trouby,necháme vychladnout a smotáme po délce do rolády. Než roláda vychladne, připravíme si náplň. Vyšleháme tři šlehačky se třemi lžičkami mletého cukru a třemi ztužovači. Vychladlou roládu vybalíme z papíru a potřeme připravenou šlehačkovou náplní. Trochu náplně si necháme na dozdobení. Roládu smotáme a dáme ztuhnout do lednice. Poté nakrájíme na kolečka a před podáváním dozdobíme šlehačkou a strouhanými ořechy. Doprostřed posadíme čerstvou jahodu.
Plněné kuřecí rolády na anglické slanině a olivách s rýží a pikantulemi
Ingredience:
6 větších kuřecích řízků
200 g krájené anglické slaniny
300 g anglické slaniny v celku
200 g kuřecí šunky
200 g plátkového sýru typu Eidam
2 balíčky zelených oliv bez pecky
koření Adžika
sůl
pepř
brambory
rýže
200 g balkánského sýru
250 g sýru typu Niva
pažitka
Postup:
Šest kuřecích řízků jemně naklepeme, okořeníme Adžikou a poklademe anglickou, sýrem a šunkou. Zarolujeme a zavážeme. V hrnci opečeme 300 g na kostky nakrájené anglické slaniny a přidáme rolky, které rovnoměrně opečeme. Zalijeme vodou a dusíme. Po třiceti minutách přidáme nakrájené zelené olivy. Rýži připravíme klasickým způsobem, nikoli v sáčcích. Pikantule – to znamená brambory – pořádně omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme je na plech, přidáme lžíci vepřového sádla, posolíme a okmínujeme. Dáme péci do trouby na 180 stupňů asi na 30 až 40 minut. Mezitím si do velké mísy nastrouháme balkánský a sýr s modrou plísní. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku. Vše promícháme s opečenými brambory.